Mély kútba tekinték...

2023.08.01

"Mély kútba tekinték, 

Aranyszálat szakaszték, 

Testvérkémet benne látom, 

Bíborba, bársonyba, 

Gyöngyöskoszorúba." (népdal)

A transzgenerációs örökség megjelenése a pszichoterápiában

Számos esetben tapasztaltam, hogy az adott lelki probléma, amit a kliens hoz nem magyarázható a személyes múltjában történt eseményekkel. Érthetetlennek tűnik pl. hogy valaki miért kerül ismételten áldozat szerepbe, vagy miért érzi azt, hogy neki sokszorosan kell megküzdeni mindért, esetleg bizonyos dolgokra -látszólag indokolatlanul- sírva fakad, mély megrendülést érez.

Tudatunk csak egy kis részét tartalmazza mindannak, amit a lelkünk hordoz. Mélyebb szinteken -amit a pszichoanalízis tudattalannak hív-, érzések, érzelmek rejtélyes "csomagjai" vannak. Ezeket időnként a felszínre bukkannak, ha valami megszólítja őket. Lehet ez a hívás egy szokatlan esemény, megterhelő élethelyzet, vagy akárcsak egy film is, amin hirtelen zokogni kezdünk és nem értjük az okát. Előfordulhat az is, hogy egy testi tünet, vagy betegség hívja fel a figyelmet arra, hogy mélyebb szinten a lelkünkben valami rejtőzik és felfedezésre, megértésre vár.

Nagyon ritka, hogy, hogy ezeket a jelzéseket (testi-lelki tünet) azonnal megfejthetjük. Az álmok, a módosult tudatállapotban végzett munka (hipnózis, imagináció, szabad asszociáció) azonban segíthet. Néha csak megsejtjük, hogy mi lehet a baj, a mélyebb belső konfliktus, az örökül kapott szenvedés pontos oka, de a felfedezéshez vezető belső út is már gyógyító hatású.

A címben szereplő népdal-idézet egy dokumentumfilm címe is, amely Virág Terézről készült. A transzgenerációs traumákkal, különösen a holokauszt nemzedékekre gyakorolt hatásával ő foglalkozott először komolyabban Magyarországon, páciensei eseteit feldolgozva. Híres könyve Az emlékezés egy szederfára

Kurucz Adrienn remek cikkét ajánlom:

https://wmn.hu/wmn-life/55943-martirok-unokaja-vagyok--virag-terez-pszichoanalitikus-heroikus-kuzdelme-a-tulelokert

Virág Teréz munkásságát lánya, Bárdos Katalin folytatja, aki szintén pszichoanalitikus pszichoterapeuta. A KÚTblog a Virág Teréz traumakutató csoport blogja. 

Itt találhatjátok:

https://www.kutblog.hu/virag-terez/

Az említett dokumentumfilmről:

https://port.hu/adatlap/film/tv/mely-kutba-tekintek-mely-kutba-tekintek/movie-60832