Integratív pszichoterápia

2023.08.11

Integratív pszichoterápia


Az integratív pszichoterápia olyan  pszichoterápiás módszer, amely a terápiás kommunikációt a módosult tudatállapot hasznosításával, és egy adott terápiás feladatra alkalmazható számos pszichoterápiás módszer felhasználásával kívánja megvalósítani. Ezek módszerek: pszichoanalitikus technikák és szemléletmód (szabad asszociáció, tudatalatti folyamatok feltására, álmok szerepe), kognitív viselkedésterápiás technikák, katatim imagináció (KIP), neurolingvisztikus programozás (NLP), ego-state technikák, hipnózis.

Forrás: https://integrativ.hu/

Integratív hipnoterápia


Az integratív hipnoterápia a módosult tudatállapot létrehozásával befelé vezeti a figyelmet, a tudattalanban/tudatelőttesben lévő világunk felé, hogy új tartalommal gazdagítsa a tudatot, bővítse az önismeretet valós vágyainkról, erőforrásainkról. Az új, belső tudás integrálására a célnak többféle, az adott probléma megoldásához leghatékonyabban használható pszichológiai módszerek technikáit használja, pl. a az autogén tréninget (relaxációt), imaginációt.

A módosult tudatállapot azt teszi lehetővé, hogy a figyelem, a koncentráció befelé, a belső világ felé irányulhasson. Így a konfliktusként, problémaként megélt nehézségekkel összefüggő, azok megoldásához, feloldásához szükséges, addig ismeretlen tartalmak, vágyak és erőforrások napvilágra, a tudatba kerülhetnek, és ily módon kezelhetővé válnak.

A test ellazulásával, a tudati funkciók, a figyelem koncentrálásával az automatikus gondolatok, belső kritikák háttérbe kerülnek, ezáltal lehetővé válik az érzések, valódi belső gondolatok szabad áramlása.

Ezt követően, éber állapotban megbeszélésre, feldolgozásra kerülnek a felszínre került tartalmak, ezzel segítve a problémák megértését és kezelését.