Első alkalom a pszichológusnál

2023.09.05

Az elhatározás…

Néha évek, máskor hetek-hónapok alatt születik meg a döntés a fejünkben, hogy pszichológushoz kellene fordulnunk. A probléma, a "tünetek" megjelenhetnek lelki szinten (szorongások, rossz hangulat, feszültség, alvászavar stb.), súlyosbodó kapcsolati zavarokban és testi panaszokban egyaránt. A lépés, hogy felkeressek egy pszichológust, pszichoterapeutát általában hosszabban érlelődik.

A döntés…

Ha megszületett az elhatározás, hogy pszichológust keresünk fel, időpontot kérünk. Az első alkalommal, az ún. első interjú során, tájékozódó-felmérő beszélgetésre kerül sor. Tisztázzuk a problémát, amiben segítségre van szükség és ennek körülményeit (mióta áll fenn, hogyan kezdődött, mit befolyásol stb.), valamint az aktuális lelkiállapot. Felmérjük ennek lélektani részét, amin változtatni lehet.

Ezek alapján vélemény születik arról, hogy milyen segítségre lesz szükség.

A pszichológiai tanácsadás általában egy aktuális élethelyzeti problémánál, elakadásnál hatásos. Időtartama 3- 5 alkalom. A pszichoterápia ennél mélyebb szintű problémák esetén ajánlott.

Ha a pszichoterápia mellett döntünk, akkor az 1-3 ülésben kerül sor a lélektani problémák részletesebb feltérképezésére és a terápia választott formájával, munkamódjával kapcsolatos megállapodásra. Ennek során a páciens és terapeuta megegyeznek a választott terápiás eljárásról, a munkamódról, az időpontokról, az ülések gyakoriságáról, szünetekről-szabadságról, az óradíj fizetési módjáról. A folyamat, ha ún. rövidterápiás formát választunk kb. 20-30 alkalom, egyéb esetben 1 évig – vagy szükség esetén tovább- is eltarthat.

Relaxációs igény esetén az autogén tréning módszerének elsajátítása 10 alkalmat vesz igénybe.