Analitikus pszichoterápia és tanácsadás

2023.09.05

Dr. Bokor László pszichiáter, pszichoterapeuta, kiképző pszichoanalitikus és csoportanalitikus, a MentálPort pszichoterápiás rendelő igazgatója honlapján olvasható írást osztom meg, amely bemutatja az analitikus pszichoterápiáról, tanácsadásról szóló fontos tudnivalókat.

Forrás: https://www.pszichoterapia.hu/terapia-tanacsadas/


Pszichoanalitikus terápiák, terápiás tanácsadás

A lelki munkán alapuló gyógyító eljárások – a pszichoterápiák – a pszichés problémák, zavarok, betegségek területén alkalmasak oki kezelésre. A pszichoterápia jelentős ágát képviselik az analitikus terápiák. Bár ma minden harmadik krimiben találkozunk pszichológiai beszélgetéssel, mégis misztikum, talány lebegi körül a pszichoanalízist.


Milyen az analitikus terápia?

A terápiák heti rendszerességgel tartott ülésekben – pszichológiai beszélgetésekben – zajlanak. A kezelés időtartama függ a kezelés céljától: lelki elakadások oldódhatnak egy-két beszélgetésben, míg a személyiség átható, mélyebb változása éveket vehet igénybe.


Mi a páciens szerepe?
A pszichoanalitikus terápiák a páciens aktív részvételére épülnek. A páciens a munkát gondolatai, érzései, emlékei, tapasztalatai nyílt elmondásával viszi előre. A terapeuta a nyugodt, biztonságos légkör megteremtésével, a felbukkanó kérdések, problémák szakszerű feldolgozásának támogatásával segíti a pácienst.


Mikor van rá szükség?
Analitikus terápiák akkor szükséges, ha a lelki problémákkal birkózó ember
– szabadulni szeretne a szenvedést okozó tünetektől
– igénye van a személyes fejlődésre, változásra.
A terápiás formák illeszkednek a belső, lelki, és a kapcsolati, magatartásbeli változás céljához. A páciens és a terapeuta közösen döntik el, hogy melyik kezelési formánál kerül összhangba az elérni kívánt cél és a terápiába történő érzelmi, időbeli, anyagi befektetés.


Hogyan segít az analitikus terápia?
Az analitikus munkamód lényege: segíteni a pácienst belső világának és fontos emberi kapcsolatainak – ennek részeként félelmeinek, konfliktusainak, tüneteinek, rejtett mozgatóinak, rögzült megoldásainak – megértésében, átdolgozásában.
A pszichológiai munka következményeként javul, szabadabbá, teherbíróbbá, kiegyensúlyozottságot, örömöt jobban biztosítóvá, érettebbé válik a páciens viszonya önmagával és élete fontos szereplőivel. A jobb belső és társas kapcsolati működés eredményeképpen oldódnak a lelki tünetek (például szorongás, feszültség, önbizonytalanság, kapcsolatalakítási zavar), valamint a lelki zavart megjelenítő testi kifejeződések (például túlzott szívdobogás, remegés, torokszorítás érzés, alvászavar).

Formái:


Az analitikus-pszichoterápiás tanácsadás

A fenti kezelési forma élethelyzeti-életvezetési elakadások, krízisek esetén jön számításba.

Munkamódjában segít felszínre hozni az elakadásban szerepet játszó tényezőket.
Általában 1-5, kivételesen legfeljebb 10 ülésből áll, melynek során páciens és terapeuta közösen áttekintik a páciens konfliktusait, akadályozó belső és interperszonális pszichés megoldásait. Amennyiben a tanácsadás során terápia látszik szükségesnek, arról páciens és terapeuta új megállapodást köt.


Az analitikus/dinamikus rövidterápia

A pszichológiai munka olyan belső konfliktusra összpontosít, amely a páciens számára élettörténetileg, aktuális élethelyzetében és személyisége működésében egyaránt középponti szerepet játszik.

Ennek átdolgozása teret ad a személyiség saját további változásának, fejlődésének.
Akkor választható, ha tartalmilag és dinamikailag jól megragadható problematika áll a középpontban, s a páciens motivált a nagyobb (érzelmi) megterheléssel járó munkamódra.
Általában előre meghatározzák az ülések számát. Az analitikus rövidterápia 15-30 ülésből áll, a heti 1-2 üléssel a terápia 3-6 hónapig tart.


Az analitikusan orientált pszichoterápia

A más elnevezéssel pszichoanalitikus pszichoterápia a leggyakrabban alkalmazott forma.

A pácienst foglalkoztató problémák, érzések, a jelenre, jövőre vonatkozó konfliktusok, emlékek szabad elmondása adja a terápia vezérfonalát.
E terápiás forma az összetettebb, kevésbé jól kiemelhető problematika esetében javasolható.
A pszichoanalitikus pszichoterápia heti egy-két ülésben zajlik. A kezelés végét nem határozzák meg előre; a folyamat egyedi ívét követi. A terápia időtartama tipikusan több hónap – egy-két év.