Autogén tréning,imagináció

2023.08.11

Autogén tréning


A múlt század 20-as évei óta terjedő terápiás irányzat. Johannes Heinrich Schultz, német pszichiáter fejlesztette ki. A módszer a testi, lelki, vegetatív működések kölcsönös egymásra hatására épül. Önállóan, vagy egyéb terápiás módszerek kiegészítéseként alkalmazható. Elsősorban aktuális feszültség, stressz oldására, neurotikus élményfeldolgozás kezelésére, lelki eredetű testi tünetképzés esetén, alvászavarok terápiájára alkalmazzuk.

Egyéni terápia során, csoportos terápia keretei között és hanganyagról is elsajátítható. Utóbbi esetben is fontos a terápiás kontroll megléte. A relaxációs gyakorlat megnyugtató légkörben különböző testi változások átélésére szólít fel. Ezek jellemzően a következők:

 • végtag elnehezedése
 • végtag átmelegedése
 • nyugodt, egyenletes légzés
 • nyugodt ritmusú szívműködés
 • hasi, zsigeri szervek átmelegedése
 • homlok hűvösségének érzése

A létrejövő testi változásokat mentális folyamatok kísérik. A feszültségek oldódása, aktuális gondok, gondolatok eltávolodása, kiürülése, nyugodt, derűs lelki állapot létrejötte a jellemző változás. A gyakorlatok 10-20 percig tartanak. Rendszeres gyakorlás eredményeként a kedvező változások tartós hatásúakká válnak, kihatnak a testi és mentális állapotra a nap további részében is.

Az autogén tréning sikerét és népszerűségét a tudományos megalapozottság mellett annak is köszönheti, hogy a technika gyorsan és könnyen megtanulható. Egy autogén tréningben jártas vezető segítségével az autogén tréning tanfolyam 8-10 hét alatt még teljesen kezdő szintről is könnyen elvégezhető.

A tanfolyam végeztével önállóan (autogén=önállóan, saját magunk által) bármikor, bárhol használható módszert kapunk a kezünkbe.

Az autogén tréning rendszeres gyakorlása során megtapasztalható pozitív változások:

Testi szinten megtapasztalható előnyök:

 • alvás javulása – jobb, pihentetőbb alvás, könnyebb elalvás, éjszakai ébredés utáni újraelalvás
 • fejfájás csökkenése vagy elmúlása
 • vérnyomás javulása, stabilizálódása
 • krónikus fájdalmak enyhülése

Lelki – mentális szinten megtapasztalható előnyök:

 • A hétköznapi feszültségek és stressz kezelése, elengedése
 • A teherbírás növekedése munkában, tanulásban
 • Önismeretünk fejlesztése
 • Pozitív, optimista életszemlélet erősödése, fenntartása

Fontos megjegyzés! Az autogén tréning nagyon hatásos segítség lehet a testi vagy lelki problémák kezelése során, de nem csodaszer. Az autogén tréning önmagában nem elegendő a súlyos testi vagy lelki betegségek gyógyítására. Tekintsünk úgy az autogén tréningre, mint ami kiegészíti és segíti a gyógyuláshoz vezető utat, támogatja (de nem kiváltja!) az orvos vagy pszichológus által végzett terápiát és kezelést.Imagináció 

(katathym imaginatív pszichoterápia/KIP)


Az 50-es évek óta alkalmazott relaxációs, imaginatív eljárás. Hanscarl Leuner fejlesztette ki. Elméleti alapjaiban a pszichoanalízisre támaszkodik. Ettől eltérően azonban nem a szabad asszociációra, hanem a megváltozott tudatállapotban felszínre kerülő élményekkel történő pszichoterápiás munkára épít.

A KIP tehát – a többi szimbólumterápiás, relaxációs és hipnoterápiás módszerrel együtt, – relaxált állapotban, megváltozott tudatállapotban zajlik. A tudattalanban jelen lévő, – éber állapotban rendszerint nem hozzáférhető – problémák, konfliktusok szimbolizációjaként megjelenő élmények, fantáziák tudatosítására és feldolgozására épít. Ezek a felmerülő élmények, fantáziák a korai életkorból származó emlékek érzelmileg telített szimbolikus reprezentációi, /erre utal a katathym kifejezés/.

Egy korai fejlődési szintre történő regresszió következtében az imaginációk elszakadnak az éber állapotban jellemző tudatos, logikus élményfeldolgozástól. A felmerülő képek ősi, primer élményfeldolgozás termékei /ezt jelenti az imaginatív kifejezés/.

A terápia során, – a relaxált állapot elérését követően, – a terapeuta úgynevezett hívóképeket alkalmaz. Ezek a képek tudattalan tartalmak szimbolikus megjelenítői. Ilyen módon alkalmasak arra, hogy aktiválják a vonatkozó tudattalan élményvilágot.

Leuner alapján a hívóképeket három – alap-, közép és felső – szintre osztjuk. Ezek a szintek az egymásra épülő személyiségfejlődési szintekhez köthetők. A terápiás technika is eltérő attitűdöt kíván a terapeutától az egyes szinteken.

A hívóképek meghatározását követően a terapeuta feladata a páciens asszociációinak követése, az élményvilág minél teljesebb átélésének elősegítése, a tudattalan tartalmak archaikus szinten történő feldolgozása, korrekciója. A traumatizáló, félelmet okozó tartalmak a feldolgozás során megszelídülnek, elvesztik traumatikus jellegüket.

Az ülés befejező részében, – már éber tudatállapotban, – paciens és terapeutája feldolgozzák az élményeket, tudatos szinten rögzítik ezeket. A biztonságos terápiás helyzet, a terapeuta támogató, elfogadó attitűdje segíti a korai érzelmi deficitek utólagos pótlását.

A KIP segítségével a személyiségfejlődés korai zavarai, gyermekkori sérülések, kötődési traumák, – illetve ezek talaján megjelenő szorongások, hangulati zavarok, érzelmi deficitek, személyiségproblémák hatékonyan kezelhetők.

Forrás:

https://harmoniamuhely.hu/relaxacios-es-hipnoterapias-modszerek-ezek-pszichoterapias-alkalmazasa/